Arbeiderbevegelsens folkehøgskole vil finne framtidas politiske ledere
Erik Aarebrot (43) er ansatt som lærer på den nye linjen «Politikk og strategi» ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole.
Arbeiderbevegelsens folkehøgskole er en frilynt folkehøyskole, som eies av LO.
Leder for politikk og samfunnskontakt i LO, André Nerheim, har store forventninger til nysatsingen.
– Klarer man å få en slik linje til å fungere kan det få stor betydning for det politiske landskapet i Norge. Dette kan bli et knekkpunkt for å finne framtidens politiske ledere både innen fagbevegelsen og norsk samfunnsliv, sier André Nerheim til FriFagbevegelse
Denne artikkelen er gjengitt med tillatelse fra FriFagbevegelse.
Tekst: Helge Rønning Birkelund, helge@lomedia.no
Foto: Håvard Sæbø og Jon Bolstad
Han tror også både fagbevegelsen og AUF kan dra nytte av en arena hvor man kan lære mye om det politiske liv.
Erik Aarebrot (43), som er medlem av Skolenes landsforbund, er ansatt som lærer på den nye linjen «Politikk og strategi» ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole.
Nerheim mener skolen har funnet rett mann til jobben, med en person som er grunnleggende engasjert i det fagligpolitiske arbeidet.
– Vi tror han kan være den rette motoren til å gjennomføre dette, slår han fast.
Vokst opp med Internasjonalen
Den nye læreren har i alle fall genene i orden. Faren Frank var professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, men for folk flest mest kjent som forfatter, foredragsholder og valgekspert.
– En kan vel aldri løpe fra sine foreldre, nei. Jeg kommer fra en familie der jeg har lært å ta ordet i stedet for å få ordet, sier Erik Aarebrot til FriFagbevegelse.
– Jeg har vokst opp i en familie med mye tenkning og filosofering for å finne ut av verdens problemer. Oppdratt til at samtalene skal basere seg på fakta og kunnskap. Arbeiderbevegelsen har stått sterkt i vår families verdisyn. Jeg har vokst opp med Internasjonalen og 1. mai, legger han til.
Pakker flyttelasset
Selv hevder Erik Aarebrot å ha gått livets harde skole, men han har også en cand.polit. i sammenlignende politikk. Han kommer fra en jobb som lektor ved Metis videregående skole i Bergen.
Nå pakker han snart flyttelasset og tar med seg familien til Ringsaker i Innlandet fylke for å bidra til at demokratiet får tilsig av ferske politikere.
Selv innrømmer han å ha begått en stor feil i livet sitt: Han valgte ikke å gå et år på folkehøyskole.
– Det er en viktig tilvekst i en ung jente og gutt sitt liv. Jeg har gått glipp av muligheten til et år i livet hvor jeg bare kunne tenke lange tanker og områ meg litt, sier han.
Arbeiderbevegelsens folkehøgskole får nå to linjer med politikk som tema: En som skal ta for seg fred og konflikter med fokus på internasjonal politikk, og en linje med fokus på norsk politikk. Det er den sistnevnte linjen Aarebrot skal ha ansvaret for.
Linjen er et samarbeid mellom skolen og Tankesmien Agenda. Daglig leder i Agenda, Trygve Svensson, ser fram til høsten.
– Vi i Agenda gleder oss masse til å komme til Arbeiderbevegelsens folkehøyskole og holde innlegg og bidra i arbeidet. Nå er det viktig at alle som vet om engasjerte folk i folkehøyskole-alder kjenner sin besøkelsestid og tipser dem om å søke. Jeg tror dette kommer til å bli den råeste linjen i landet, sier Trygve Svensson til FriFagbevegelse.
Jobbe praktisk
– Tanken er at vi skal jobbe praktisk med et politisk prosjekt vi kan gjøre noe med. Vi skal for eksempel ikke ha fokus på amerikansk politikk, men se på Nato i en innenrikspolitisk prosess og kontekst, sier Erik Aarebrot.
Han mener alle mennesker har ressurser de kan bruke inn mot politisk arbeid og skal hjelpe ungdommen til å sette det inn i et system og utfordre elevene på den ene lille tingen de har lyst til å endre med Norge.
Hvilke handlingsrom har vi i Norge, og hvordan kan man påvirke politiske prosesser lokalt, er andre temaer han vil ta med seg.
Aarebrot legger ikke skjul på at energipolitikk er et politisk tema som kan ligge helt opp i dagen som aktuelt tema.
– Hva kan du gjøre hjemme for å spare strøm, hvorfor er vannkraftverkene gamle og slitt, er det riktig eller galt å satse på kjernekraft … Her er det mange muligheter, sier han.
Amerikanske tilstander
Aarebrot mener spørsmålet om demokratiet er i krise må stå sentralt.
– Politikk-biten av linjen handler om å forstå̊ det norske politiske systemet og hva som er de viktigste sakene som preger samfunnsutviklingen. Nærmer vi oss amerikanske tilstander? Hvem skal betale regningen for det grønne skiftet, spør Aarebrot.
Og: Hvorfor kan ikke politiske saker løses enklere? Hvorfor har vi en høyre- og en venstreside i politikken? Hvilke forskjellige interesser representerer de politiske sidene?
Som å komme hjem
Bergenseren hevder det føles litt som å komme hjem når han installerer seg på folkehøyskolen.
– Jeg har jobbet som lærer i videregående skole og kost meg masse med det. Men en folkehøyskole er et mye friere sted å undervise. Her kan du ta deg tid til å fordype deg, men også ha lov til å være kreativ og kunne snu deg rundt. Du kan si at vi fjerner tak og vegger i undervisningsrommet, sier Erik Aarebrot.