Fred og konflikthåndtering

Black Lives Matter – også i Norge!

Forrige uke holdt Fred- og konflikt-linjen (FIK) en presentasjon om Black lives Matter-bevegelsen (BLM) i USA. Her på FIK-linjen har vi jobbet mye med amerikansk politikk i det siste, spesielt på grunn av den amerikanske valgkampen som kommer i November. 


Skrevet av: Sophie Stromswold Feldman, utvekslingselev fra NJ, USA. Dette er et elevarbeid. Teksten gir utrykk for skribentens meninger.

BLM (eller Black Lives Matter) er en bevegelse som har mange forskjellige aktuelle og historiske grunner. For det første er det slaveri, som ble avsluttet i 1865 etter mer enn to hundre år. Slaveri påvirker amerikansk rasisme i dag, men det vil ikke si at rasisme i USA handler bare om slaveri. Mange lover som finnes i USA i dag er rasistisk. Etter at den amerikanske borgerkrigen tok slutt og slaveriet ble avsluttet kom det en hundre år lang periode med noe som heter «Jim Crow Laws», eller lover som legaliserte diskriminering på grunn av rase. Disse lovene ble bare kastet ut etter mange år med demonstrasjoner fra aktivister. 

Nå er situasjonen med rasisme i USA forandret, men ikke borte. Svarte amerikanere blir diskriminert på arbeidsplassen, i domstoler, og i skoler. I det siste har det også vært økt oppmerksomhet rundt politivold, som har drept mange svarte amerikanere. I 2020 ble George Floyd, Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, og mange flere svarte amerikanere drept av politiet. Dette har ført til mange demonstrasjoner i hver stat i USA. Som amerikaner er dette ekstremt spennende å se. Jeg bor nå i Norge, men her på skolen kan jeg diskuterere mange forskjellige aspekter av amerikansk politikk. 

Fra presentasjonen i Fellesskapet
Fra presentasjonen i Fellesskapet.

Det amerikanske perspektiv (spesielt om valgkampen)

Fordi jeg er en amerikaner som bor i Norge, har jeg et annerledes perspektiv på hvordan Norge er koblet til BLM. Jeg mener at saken er nært koblet til det amerikanske valget som skal skje i November. Nå har det blitt sånn at det Demokratiske Partiet i USA stort sett støtter BLM, mens det Republikanske Partiet støtter politiet. For nordmenn kan det kanskje virke litt rart at amerikanere tenker på sånne ting som en politisk sak. Men polarisering i USA har ført til mindre enighet, selv når noe kan virke opplagt. Hvis jeg kunne gitt et råd til nordmenn hadde jeg sagt at polarisering er veldig farlig. Hvis du kan, prøv å høre på hverandre, selv om du mener at du ikke er enig. 

Hvordan er BLM aktuelt i Norge? 

Det er sikkert mange nordmenn som ikke føler seg spesielt koblet til den BLM bevegelsen, siden USA er så langt borte og det kan kjennes som et veldig ulikt land. Men alle er jo koblet til BLM. Landegrenser har ikke noe å si. BLM har blitt til en internasjonal bevegelse. I juni var det flere tusen som demonstrerte for BLM i Oslo. Hvis du er en nordmenn som gjerne vil hjelpe BLM aktivister i USA men ikke vet hvordan du får det til, har jeg et par forslag:

  1. Gi penger til forskjellige «Bail funds» (innsamlingsaksjoner) til ofre av politivold, demonstranter, og andre folk som er involvert i BLM (lenke til BLMs offisielle nettside for internasjonale donasjoner)
  2. Lær litt om BLM og svart historie i USA. Det er ingen skam i å ikke vite mye om konflikten. Her er en video og en norsk artikkel  om hva nordmenn kan gjøre for å lære om saken.
  3. Stå opp mot rasisme og diskriminering når du ser det i Norge. På mange måter er Norge mer progressive enn USA men det vil ikke si at det ikke finnes diskriminering her. Om du ser islamofobi, rasisme, eller diskriminering i ditt nabolag eller samfunn, si noe imot det. 
Black lives matter
Amalie Ramsvik på Grafisk design har tegnet og kalligrafert denne plakaten.

Share this Post: