BYE BYE EARTH, HELLO MARS!
Den 6. februar 2018 lanserte Elon Musks private romfartsselskap SpaceX verdens kraftigste nye romrakett, en ‘roadster’ som slynger seg mot Mars – Falcon Heavy. Mange har kommentert at denne datoen representerer begynnelsen på “en ny romtid”. Men vil denne datoen gå inn i historien som et stort springbrett for vitenskapen eller som dagen vi ga opp Jorden?
Tekst: Tamara Vidić, elev på Fred og Konflikt
Illustrasjon: Polina Ursul, elev på Grafisk Design
Det er sprøtt å tenke på at for bare 150 år siden oppdaget vi telefoner, og i dag tenker vi på å kolonisere Mars. Det er veldig interessant hvor raskt teknologien har utviklet seg. Men hva betyr disse konstante lanseringene i verdensrommet for planeten Jorden? Romoppskytninger kan ha et kraftig karbonavtrykk på grunn av forbrenning av faste rakettdrivstoff. Mange raketter drives imidlertid av flytende hydrogenbrensel, som produserer ‘ren’ vanndampeksos. Likevel bør man merke seg at produksjonen av hydrogen i seg selv kan forårsake betydelige karbonutslipp. Rakettmotorer frigjør sporgasser i den øvre atmosfæren som bidrar til ozonedbrenning, samt sotpartikler. Men det er ikke bare vårt nærmiljø: ‘space junk’ er en økende bekymring når nedlagte satellitter og andre gjenstander akkumuleres i planetens bane. For å ikke nevne prisen på det hele. En Spacexs Falcon 9-rakett anslås å koste rundt 62 millioner dollar. Det finnes en lang liste over hva de 62 millioner dollar kan gjøre for å forbedre global oppvarming og våre skadevirkninger på planeten vår.
Det er bortimot tragikomisk å se hvordan en milliardær kan bruke rundt 90 millioner dollar på å lansere drømmen sin i de ytterste delene av solsystemet, i en verden med så skrikende økonomisk og global ulikhet. Musk sa at han ønsket å delta i et romkappløp fordi «løp er spennende», og at det å omskape Tesla til en rakett kan være «dumt og morsomt … men dumme og morsomme ting er viktig.» Men man trenger ikke å hate moro for å stille spørsmål ved begrunnelsen for å forfølge et kostbart nytt romkappløp akkurat nå. Hvis vi bedømmer situasjonen ærlig og overvinner vår naturlige (og kanskje riktige) følelse av at raketter er veldig kule, blir det vanskelig å forsvare et prosjekt som dette. Et oppdrag til Mars høres virkelig spennende ut, men det er viktig å ha prioriteringene våre i orden. For det første kan vi fokusere på å lage flere fornybare energikilder – her hvor vi allerede bor – eller jobbe for at barn ikke lenger dør av malaria annet hvert minutt. Elon Musk har rett: dumme og morsomme ting er viktig. Men noen er rett og slett en uforsvarlig sløsing med ressurser. Viss vi i den unge generasjonen er oss bevisst de ødeleggende konsekvensene av global oppvarming vi vil se de neste 30 årene, eller andre humanitære kriser slik vi har sett i Syria, kan vi ikke rettferdiggjøre store utgifter til raketteksperimenter. Vi har en forpliktelse som mennesker som lever og skader jorden om å redusere ødeleggelsene og prøve å leve mer symbiotisk med det vi fikk. Først da kan vi bevege oss videre til en annen planet i vårt solsystem.