Elever som synger på scenen.

Drag

Her vil du lære om scene, alter ego og kostymer, i et unikt miljø. Gjennom dans og teater vil du kunne stå på scenen med selvtillit. Med sminke, kostyme og hår vil du kunne uttrykke deg på nye måter. 

Er du:

 • nysgjerrig på drag?
 • hekta på show- og revy?
 • glad i sminke og hår?
 • en danseløve?
 • interessert i teater?
 • lysten på å lære å sy?
 • fascinert av kunst av alle slag?
 • gira på et år hvor du kan gjøre alle disse tingene på en gang?

Søk et år på Drag da vel!

Hvem kan søke?

Alle som er nysgjerrig på Drag som show- og kunsttradisjon kan søke og gå på linjen. Ingen forkunnskaper kreves! Heller ingen krav om å være skeiv, det finnes dragartister av alle kjønn og seksualiteter.

Må jeg like politikk for å gå på på Drag på Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole?

Absolutt ikke! Det er fullt mulig å fokusere nesten bare på håndverket. Det kommer helt an på hva du ønsker å bruke tiden din på. Likevel er det selvfølgelig mulig å prate masse politikk med både lærere og medelever om det er det du har lyst til. 

Må jeg være skeiv for å kunne gå på draglinjen?

Overhodet ikke! Det holder at du er interessert i fagene som du får på denne linjen, med kostymer, sminke og performance. Selv om Drag kommer ut fra en skeiv kulturtradisjon betyr det ikke at ikke mange flere kan drive med det. Det er likevel en fordel om du har interesse av å bidra til å skape et trygt rom for skeive i løpet av skoleåret. 

Vi har tverrfaglige samarbeid med de andre linjene «Grafisk Design», «Grønn, Nyskapende Teknologi» og «Fred og Konflikt» på skolen gjennom året.

Dette trenger du:

 • Egen datamaskin
  Alle elever får Adobepakken til fri bruk i skoleåret.
  Datamaskinen må klare å kjøre denne.
 • Sminkesaker
 • Kostymer
 • Budsjett til egne utgifter knyttet til dragutstyr
  (Eleven vil få muligheten til å kjøpe inn underveis dersom hen ikke er fullt utstyrt ved skolestart)
 • Gyldig pass og reiseforsikring gjennom hele skoleåret.

PerformanceHer får du prøvd deg med en opptreden du har forberedt. Vi kommer til å opptre for hverandre i klassen, for andre på skolen og på arenaer utenfor skolen for publikum vi ikke kjenner fra før. Vi jobber med å støtte hverandre som klassemiljø og bearbeide følelser rundt det å stå på scenen sammen.

Kostyme


Du vil få grunnleggende praktiske og tekniske verktøy for å lage forskjellige kostymer, sminkelooks og hår. Skolen har et håndarbeidsverksted som er disponibelt for elevene, og du vil få kontinuerlig oppfølging i egne kostymeprosjekter, samt en innføring i klassiske og enkle konstruksjoner og verktøy- og materialekunnskap.

Dragteori, -historie og samfunn

Her får du sjansen til å lære og diskutere politikk, den mangfoldige dragtradisjonen og komme i dybden på hva drag er og kan være. Vi vil se og snakke om eksempler, filmer og ulike tilnærminger, lese relevante bøker og artikler, samt skaffe oss et felles ordforråd for å forstå og snakke om det vi driver med.

Showproduksjon

Showproduksjon handler om alt det som skjer bak selve opptredenen, alt arbeidet som ligger bak. Konferansier-arbeidet, sette opp en rekkefølge for produksjonen, lys- og lydteknikk, markedsføring, PR, sosiale medier, alternative medier som streaming, YouTube og magasiner, foto, økonomi, booking, alt arbeidet som kreves for å sette opp showproduksjoner.

Entrepenørskap

I tillegg til dragproduksjonen får du erfaring med å skape din egen arbeidsplass, lære å sende søknader til aktuelle formål og henvende deg til aktuelle formidlingsarenaer hvor du kan vise frem din kunst, for eksempel lokale puber, prider, eksisterende tiltak for drag, systemer som Den Kulturelle Skolesekken, videre utdanning, søknadsordninger og programmerende scener.  

Kontakt med dragmiljøet

Hovedlærer Jens Martin Arvesen har god kontakt med miljøet. Linjen vil få besøk av og lære av gjestelærere fra dragmiljøet. I tillegg vil du få muligheten til å opptre i kontekster som allerede eksisterer i bransjen.

Tverrfaglig samarbeid


På Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole er det andre linjer som kan være relevante for samarbeid. Samarbeid med både fotolinja, grafisk design og visual storytelling kan være relevant for å lære både viktige former for markedsføring, samt alternative medier for formidling av sin kunst, som Covid-19-situasjonen virkelig har vist oss viktigheten av å være i stand til. Skolen har fotoutstyr som driftes av hovedlærer på foto og et analogt trykkeri som driftes av hovedlærer på grafisk design

Studietur for linjen: New York


Innbakt i studieavgiften din inngår diverse studieturer. Noen av dem til utlandet. Eksempler på studieturer til utlandet kan være til Helsinki, Berlin, New York eller San Francisco. Vi finner ut sammen hvilket reisemål som vil være mest faglig relevant for oss, men du kan være sikker på at det blir en opplevelse du sent vil glemme.
«Soloppgangen over Manhattan er så magisk at den må vi få med oss hvert år, det samme gjelder solnedgangen. Vi elsker å utforske byen som aldri sover.»
sitat fra en som har vært på klassetur til New York mange år på rad.  

Lærer på Drag

Jens Martin har en master i Dans fra Kunsthøgskolen i Oslo. I drag heter hen Cassie Brødskive. Sammen med to venner skapte de gruppen Princessilicious. Hen har hatt en finger med i spillet på flere dragkonsepter, blant annet Open Drag Stage, Draglaboratoriet, DragCore, Oslo Drag Festival og Kjønnsklubb, og jobber både som DJ og dansekunstner i tillegg til dragkarrieren. Hen liker å spille Nintendo Switch, lese bøker på biblioteket og høre på musikk, gjerne sammen med venner. Med hens erfaring fra show, turnè og scene vil hen bidra til å lage kule og spennende kvelder med oppvisninger på scenen.

 

Jens Martin Hartvedt Arvesen Fotograf: Karina Rønning

«På Arbeiderbevegelsens folkehøgskole tror vi på å lære gjennom å gjøre. Vi jobber derfor praktisk med faget. Det betyr at du som elev på Drag skal jobbe med forestillinger både på og bak scenen.  Sammen med de andre på linjen skal du skape forestillinger eller jobbe på oppdrag.  Dere skal ut og møte levende publikum i alle aldre.»

Hva venter du på?

Vi tar i mot søknaden din i dag!