Drag – Kings, Queens og Queers

– fra idé til scene. Du lærer å skape din egen rolle gjennom sminke, kostyme og hår. Du jobber på og bak scenen og lærer det meste av det som skal til for å drive med drag.

Har du lyst til å

  • jobbe med drag? 
  • sminke deg og kle deg ut?
  • lære hvordan du kan skape drag på scenen?
  • diskutere fagets historie og politikk?
  • møte andre som er interessert i drag
  • prøve deg foran et variert publikum?

Kort sagt: har du lyst til å være kreativ på scenen?  Da er dette linjen for deg!

«På Arbeiderbevegelsens folkehøgskole tror vi på å lære gjennom å gjøre. Vi jobber derfor praktisk med faget. Det betyr at du som elev på Drag skal jobbe med forestillinger både på og bak scenen.  Sammen med de andre på linjen skal du skape forestillinger eller jobbe på oppdrag.  Dere skal ut og møte levende publikum i alle aldre.»

På scenenHer får du prøvd deg med en opptreden du har forberedt. Vi kommer til å opptre for hverandre i klassen, for andre på skolen og på arenaer utenfor skolen for publikum vi ikke kjenner fra før. I rundene hvor vi viser for hverandre vil vi snakke sammen om hva vi ser, slik at vi kan forstå mer om hva vi driver med.

teater

Lær å skape din egen rolle, sminke og kostyme


Du vil få grunnleggende praktiske og tekniske verktøy for å lage forskjellige kostymer, sminkelooks og hår. Skolen har et sømverksted som er disponibelt for elevene, og du vil få kontinuerlig oppfølging i egne kostymeprosjekter, samt en innføring i klassiske og enkle konstruksjoner og verktøy- og materialekunnskap.

Dragteori, -historie og samfunn

Her får du sjansen til å lære og diskutere politikk, den mangfoldige dragtradisjonen og komme i dybden på hva drag er og kan være. Vi vil se og snakke om eksempler, filmer og ulike tilnærminger, lese relevante bøker og artikler, samt skaffe oss et felles ordforråd for å forstå og snakke om det vi driver med.

Dragproduksjon

Dragproduksjon handler om alt det som skjer bak selve opptredenen, alt arbeidet som ligger bak. Konferansier-arbeidet, sette opp en rekkefølge for produksjonen, lys- og lydteknikk, markedsføring, PR, sosiale medier, alternative medier som streaming, YouTube og magasiner, foto, økonomi, booking, alt arbeidet som kreves for å sette opp dragproduksjoner av ulikt slag.

skape

Entrepenørskap

I tillegg til dragproduksjonen får du erfaring med å skape din egen arbeidsplass, lære å sende søknader til aktuelle formål og henvende deg til aktuelle formidlingsarenaer hvor du kan vise frem sin kunst, for eksempel lokale puber, prider, eksisterende tiltak for drag, systemer som Den Kulturelle Skolesekken, videre utdanning, søknadsordninger og programmerende scener. 

Entreprenørskap

Kontakt med dragmiljøet

Hovedlærer Jens Martin Arvesen, AKA Cassie Brødskive, har god kontakt med miljøet. Linjen vil få besøk av og lære av gjestelærere fra dragmiljøet, både fra Norge, men også fra utlandet. I tillegg vil dere få muligheten til å opptre i kontekster som allerede eksisterer i bransjen.

Lærer Drag

Tverrfaglig samarbeid


På Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole er det andre linjer som kan være relevante for samarbeid. Samarbeid med både fotolinja, grafisk design og visual storytelling kan være relevant for å lære både viktige former for markedsføring, samt alternative medier for formidling av sin kunst, som Covid-19-situasjonen virkelig har vist oss viktigheten av å være i stand til. Skolen har fotoutstyr som driftes av hovedlærer på foto og et analogt trykkeri som driftes av hovedlærer på grafisk design

hår og sminke

Studietur for linjen: New York


Sammen med Grafisk design, IT-webutvikling og Fotografi, drar vi på felles tur til New York. Byen er i stadig endring, og det dukker alltid opp nye plasser å utforske, samtidig som ikonene blir stående. Vi drar på ulike dragarrangementer og oppsøker både det miljøet som aspirerer til å komme på RuPaul’s Drag Race, mer alternative arrangementer og det radikale dragteateret til Sasha Velour, «Nightgowns». Det er mer ved New York City enn bare drag: Street Art i Brooklyn må vi også ha med oss og vi skal naturligvis se på musikaler og oppsøke små off Broadway scener. Kort sagt skal vi forsyne oss godt av alt «the big apple» kan tilby.
Vi justerer turen ettersom hva som er mest spennende og mulig å få til. Soloppgangen over Manhattan er så magisk at den må vi få med oss hvert år, det samme gjelder solnedgangen. Vi elsker å utforske byen som aldri sover.   

New York

Lærer på Drag

Jens Martin har en master i Dans fra Kunsthøgskolen i Oslo. I drag heter han Cassie Brødskive og har pronomen de/dem. Sammen med to venner skapte de gruppen Princessilicious.  Sammen står de bak dragkonseptene Open Drag Stage, DragCore, Draglaboratoriet og Dronningtimen. Han liker å spille Nintendo Switch, lese bøker på biblioteket og høre på musikk, gjerne sammen med venner. Med hans erfaring fra show, turnè og scene vil han bidra til å lage kule og spennende kvelder med oppvisninger på scenen.

 

Jens Martin Hartvedt Arvesen Fotograf: Karina Rønning