Fellesfag, Generelt, Skolelivet, Ukategorisert

Dugnad for forskning på kvinnehelse

Elevene på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole pyntet 100 ris med fjær og Norske kvinners sanitetsforenings merke.  Inntekten av salget går til forskning på kvinnehelse.   Hvert år selger foreningen ris for 12-14 millioner kroner rundt fastelavnssøndag 19.februar.


Tekst: Benedicte Hambro

Gammel tradisjon

Tradisjonen med ris  er et eldgammel symbol, trolig med røtter i førkristen tid-  Det symboliserer fruktbarhet, et naturlig tema i overgangen fra vinter til vår.  Fruktbar jord og fruktbare kvinner ble slått med riset for å fremme god avling og mange barn.

Fokus på kvinnehelse

Den moderne tradisjonen med å selge fastelavnsris startet Sanitetsforeningen med i 1949.   I 2023 går inntekten til forskning på tre hormonelt betingede og utbredte lidelser: 

  • PMDD (premenstruell dysforisk lidelse) 
  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom)
  • Overgangsalder (Menopause)

Etisk handel

Fjærene som er brukt i risene kommer fra bedriften Idé House of Brands. Den er en medlem av «Etisk Handel» og må derfor rapportere på produsenter, miljø, arbeidsforhold mm.
Fjærene til fastelavnsrisene er opprinnelig fra USA og er tatt fra døde kalkuner. Alle fjærene er levert med et helsesertifikat  på at alt er gjort forskriftsmessig, både i forhold til høsting og bearbeiding av fjærene.

Viktig å delta

-Vi ønsker at skolen skal synes i lokalmiljøet.  Denne dugnaden er en fin måte å gi noe tilbake til samfunnet, sier rektor Ingvild Tollehaug Jevne.  – Det er dessuten viktig at vi støtter bedrifter som er en del av «Etisk handel».  Det er en del av skolens grønne profil. 

Share this Post: