Valgfag

Når man finner ut at arvegodset fra 1914 faktisk er fullt ut fungerende og fotolæreren er grei og stiller med gammeldags film som passer kameraet, så er det bare å kjøre i gang med eksperimentet. Kameraet som er brukt til å fotografere disse bildene er en No. 1 Kodak Junior, og det kom ut i April 1914! Etter den første versjonen kom ut, byttet kameraet navn til No. 1 Kodak Autographic og kameraene etter serienummer 33901 hører til denne ‘’serien’’. Dette er et gammelt og morsomt kamera å jobbe med, selv om du er nødt til å ha med deg et annet kamera eller en lysmåler for å stille riktige innstillinger.

eiddd

Det er flere innstillinger på kameraet som man må stille inn før man kan ta bildet. Her er det ingen autofunksjon. Først må du velge lukkertid, og på disse bildene brukte jeg 1/50. Da fotograferte jeg ute i forholdsvis godt lys. Deretter må man stille inn avstanden fra det du skal ta bilde av. Valgene står mellom 2.5, 8 og 30 meter. Jeg brukte de to korteste. Deretter bruker du ditt eget kamera med samme innstillinger på Tv/S for å finne ut hvilken blenderåpning du skal bruke. Da dette er klart, er det bare å stille inn blenderen, titte gjennom søkeren for å komponere bilde og til slutt trykke på utløserknappen. Og vips, så har du tatt et bilde med et kamera som er over 100 år gammelt!

Fremkalling

Det var åtte bilder på filmen jeg brukte. For en som er vandt til digitale kameraer med uendelig lagringsplass, kan dette virke veldig lite. Derfor må man prioritere. Og når alle bildene er eksponert, må man framkalle bildene. Heldigvis får vi gjøre det også på skolen. Vi bruker samme kjemikalier og prosess som vi har beskrevet i innlegget om fotogrammer. Vi bruker fremkalling, stop og fix for å fremkalle filmene. Selv om prosessen er den samme, så er man nødt til å være veldig nøyaktig når det kommer til mengde og temperatur på kjemikaliene. Når alt er klart, må du snurre opp filmen på en spole og plassere den i framkallerboksen. Dette må gjøres i stummende mørke. Da er det fort gjort å bli frustrert… Bildene her er deretter skannet inn på pc, hvor jeg har fikset litt på dem i photoshop. Dette fordi bildene var for mørke pga lyslekkasje i kameraet. Jeg fjernet også noen støvkorn som hadde lagt seg på filmen.

(Tekst og foto: Hege Ragnvaldsen)

Share this Post: