Foto – mer enn mobilbilder

Teknologien har gjort foto tilgjengelig for alle, gjennom stadig bedre mobilkameraer, rimeligere systemkameraer og enklere redigeringsverktøy. På fotoplattformen Instagram lastes det opp over 60 millioner bilder hver eneste dag, og veien har blitt kortere noen gang til å vise frem bildene man tar for verden. Da er det viktigere enn noen gang å huske på, og lære om, fotokunsten i sin opprinnelige form.

Fotolinja har som mål å holde fast på de gamle teknikkene, mørkerommet, det analoge utstyret, studiolampene og de litt sære, tradisjonelle teknikkene for å få fram et bilde. Analogt foto i ulike former er for den som er interessert i det tradisjonelle håndverket, og gir en dypere forståelse av hvordan et foto blir til. Gammeldags og bakstreversk, tenker du kanskje, men å kunne begge teknikkene gir store fortrinn som fotograf.

Mens digitalkameraet gir muligheter for masseproduksjon av bilder, hvor du fortløpende kan slette de som ikke ble som du hadde tenkt og hvor etterbehandlingen foregår foran dataskjermen, krever andre teknikker en større grad av forberedelse, oppmerksomhet og teknisk innsikt. Om du har lykkes vet du ikke før filmrullen er framkalt. Når du fotograferer på film, har du ikke mulighet til å etterbehandle eller slette dårlige bilder, og kamerateknikken må sitte til fingerspissene om du vil ha resultatet du ønsker. Det krever mer av deg som fotograf, samtidig som det gir deg en innsikt og kunnskap som gjør deg til en bedre fotograf.

Foto som håndverk og kunstform, er den typen arbeid hvor fotografen på forhånd har satt inn i det, og hvor både tekniske og kunstneriske ferdigheter er tydelige. De mest imponerende portrett- og landskapsbildene, er åpenbart ikke bare blitt «snappet» med en kameratelefon. Det er en ferdighet involvert i å ta bilder som snakker til den som ser, og framprovosere en reaksjon i dem, og denne ferdigheten må læres ved bruk av de tradisjonelle verktøyene.

I en tid hvor alle har et kamera i lomma og kan kalle seg fotografer, er det enda viktigere å vite hva slags teknikker, verktøy og utstyr som ligger bak. Fotografering er mer enn et mobilbilde!