Dette kurset er laget for deg som ønsker å teste ut om en karriere som norsk reiseguide er noe for deg.

Du vil lære om norsk kultur, historie, geografi og livsstil gjennom ulike reiser og opplevelser. I løpet av året får du førstehåndskunnskap om Norge som turistdestinasjon. Du vil i tillegg lære deg en ny ferdighet: foto. Norge er fullt av lekre fotomotiver, fra nordlys og vinterkulde, til grønne fjorder og hvite strender. Kanskje vil du bygge en portefølje på veien? Du vil få jobbe med  reiselivs- og turistbedrifter, reise rundt i landet og få inspirasjon og kunnskap på veien. Utdannelsen kan gjøre deg kvalifisert til guiding både lokalt og nasjonalt, gjennom Guideforbundets godkjenningsordning.

«Å reise er å leve!»

~ H. C. Andersen

Dette lærer du:

Guiding

Med turistguideopplæringen vil du bli sertifisert guide. Du lærer å jobbe profesjonelt med å formidle norsk natur, sosiale forhold, kunst og kultur til utenlandske og norske grupper.

Dette kurset skal gi deg den grunnleggende innføring og erfaring i hvordan det er å være guide. Hovedområdene vil være natur, kultur og fjell. Vi tror at du lærer best når du får prøvd ut kunnskapen i praksis. Derfor vil du få øve deg hos ulike turistaktører, både guiding i buss og ute på vandring. Sikkerhetskurs er en del av opplæringen, slik at du blant annet er rustet til å håndtere de utfordringene som fjellet byr på.  I tillegg til

sikkerhet vil du få kompetanse om hvordan man tar hensyn til natur, kulturarv og kulturverdier,

Hvis du ønsker, kan du ta prøven som sertifiserer deg som guide.

Språk (valgfag)

Kurset skal gi innføring i og bruk av et fremmed språk. Språket som velges vil variere. Du skal tilegne deg språkkunnskaper som gjør deg skikket til å kunne gi klar og presis informasjon til de turistene du skal lede. Kanskje er dette året for å lære kinesisk?

Typografi med kalligrafi

Kurset vil gi deg kunnskap om historie, ulike grupper og hvordan du kan bruke typografi på en god måte. Vi kommer til å starte nesten der det hele startet.

Gjennom øvelser skal vi få en større forståelse for bokstavenes oppbygning og hvordan de forholder seg til hverandre. Vi kommer til å bruke kalligrafi som et verktøy for å kjenne en «nærhet» til bokstavenes utforming.

Historiefortelling

For å guide må du kunne formidle. Du må fortelle en historie som trollbinder tilhørerne dine, enten den handler om kirkebygg eller varder. Du vil få  grundig kunnskap om dagens samfunnsforhold samt Norges historie, kunst og kultur.  Som guide må du kunne sette den kunnskapen inn i en sammenheng for å skape spennende opplevelser for gjestene. Foruten å vise turistene landet vårt på en trygg måte, må du kunne formidle og skape historier som gjestene tar med seg videre. Historier kan formidles både tradisjonelt og digitalt, både muntlig og gjennom tekst, foto og video.

Foto

Du vil lære grunnleggende fototeknikk samt hvordan du komponerer gode bilder. Vis ditt beste år gjennom bilder, video, lyd og tekst. Vi viser deg hvordan du gjennom hele skoleåret kan samle minnene til en profesjonell portfolio som du kan bruke som vedlegg til studier eller jobb. Dokumentasjon av forberedelser, planlegging, opplevelser, reiser, mat, høydepunkter, attraksjoner, fellesskap og glede.  

Reiseledelse

Her vil du lære å legge til rette for kundens reiseopplevelse. Alt fra aktivitetsplanlegging og gjennomføring til markedsføring og planlegging av større event.

Reiser

25 dager reise er inkludert;  8 dager i Nord-Norge, 7 dager i Vest-Norge og 10 dager i Midt-Norge. Studieturene legges til kjente turistmål, og de er utformet for å øke forståelsen av norsk språk, kultur, geografi og historie. Ved utgangen av året kan du bli en sertifisert Norgesguide, og forhåpentligvis har du bygget en omfattende portefølje med bilder fra forskjellige destinasjoner, landemerker og kulturarv.


Dette trenger du:

  • Egen datamaskin.
  • Skrivesaker og notatbok
  • Vi anbefaler at alle elevene har eget kamera, helst en speilrefleks.
  • Gyldig pass og reiseforsikring.

Lærer på Guiding – Foto – Opplevelser

1

«Det jeg ser frem til er opplevelser sammen med andre. Det å se den fantastiske norske naturen med fjell, fjord og attraksjoner. Å oppleve dette sammen med andre forsterker inntrykkene.
Oppturer og nedturer, det å se hvordan alt været endrer naturen og gir ulike opplevelser. Kanskje er det like sterkt å kjenne regnet piske i ansiktet som å se sola stige over fjellkammen?»


~ Ola

«Noen velvalgte ord om linja, jobben og livet»


~ Ola