Fellesfag, Generelt, Skolelivet

Klimafestivalen 2023

Vår årlige festival ble avholdt denne uken og hadde som vanlig et tett program av sentrale aktører i nasjonalt klimaarbeid.  Dette året fokuserte vi særlig på handlingsorienterte prosjekter.


Først ut var Matsentralen, et nasjonalt nettverk av åtte stasjoner som samler inn tusenvis av tonn overskuddsmat og omfordeler det gratis til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Den nærmeste matsentralen ligger på Rudshøgda og både elever, lærere og matsentralen diskuterer nå muligheter for samarbeid.

Et høydepunkt er vårt årvisse miljøverksted der vi driver med alt fra papirlaging, lefsebaking og fiksing/omlaging av klær. Alltid artig når en bukse får nytt liv som bag som man kan fylle med lefser innpakket i hjemmelaget papir!

For både akademisk og praktisk orienterte var utvilsomt møtet med Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga det man så mest frem til. Hvor langt kan og bør man gå i protester? Hvordan forstår vi sivil ulydighet? Er det noen gang akseptabelt å bruke vold? Vi satt alle helt fremst på stolene våre i kanskje den mest intense diskusjonen vi har hatt i år. Det sier litt.

Siste foreleser ut var Natur og ungdoms Magnus Nichelsen og hans hjertebarn Grønt Spatak. Har du lyst å lære å dyrke din egen mat økologisk, eller melke en ku? Da er Grønt Spatak det du skal gjøre i sommer, ta en ti dagers jobbferie på seter eller gård og lær å gro, bygge og foredle selv og økologisk. Vi har allerede noen elever som tenker å dra i år!

Hvert år har vi også et kreativt prosjekt, i år ble det Klagesang. Våre to lærere Jan Fadnes og Tord Schanke er begge drevne på henholdsvis musikk og videoproduksjon, så vi lager naturligvis en musikkvideo. Hjelp på veien kommer fra Tom Sætre, en av landets fremste lydteknikere som skal spille oss inn i sitt splitter nye studio på Lillehammer.

Som er liten opptrapping til festivalen, hadde vi besøk av Framtiden i våre hender forrige uke. Her var fokuset bærekraftig mat.En pangstart for uken og for skolens deltagelse i prosjektet bærekraftig og lokal mat i folkehøgskolen som vi er stolte pilotdeltagere i. 

Share this Post: