Grafisk design, Verkstedet

Mindre verden med Covid-19?

Covid-19 har gjort at vi har måtte tenke annerledes, på veldig mange områder. Avstander har blitt lengre og kortere. Både fysisk og mellommenneskelig. En online-festival har gjort avstanden mellom kreative og skapende mennesker mindre. Dette har vi deltatt på siden april.


Boktrykk/letterpress

En av de tingene vi driver med på Grafisk design er boktrykk. Eller letterpress, som er terminologien som brukes internasjonalt. Boktrykk er en fantastisk måte å utrykke seg på som designer. Her kan man blande typografi og illustrasjon, men alt må gjøres fysisk. Typografien må settes og illustrasjonene må skjæres ut for hånd eller bruke såkalte klisjeer.

Annerledes lørdager

De siste 9 ukene har, lærer Marit Brandsnes på Grafisk design, benket seg ned foran macen i en times tid på lørdagene.  Letterpress-trykkere, – entusiaster og grafisk designere har samlet seg for en helt egen, supernerdete online-festival. United in Isolation. «Her er det inspirasjon å hente til spennende prosjekter og vi møter kule folk, som jeg håper vi kan knytte nærmere bekjentskap med utover høsten. Veldig mange av de som driver med boktrykk/letterpress i dag er grafisk designere. Det er også en viktig del av  grafisk designutdanninger på universitetsnivå, på verdensbasis, i Norge gjøres dette kun på KhiO. Ja, og hos oss da!» sier Marit.

Verden rundt

Forrige lørdag var vi bla på besøk hos Rick Griffith i Denver, USA. De hadde det veldig travelt, da de forberedte seg til demonstrasjoner for #BlackLivesMatter. Mange letterpressverksteder rundt om i verden har arbeidet med å vise sin støtte i denne saken. Det å bruke kunst og det trykte ord er en sterk stemme i søken etter forandringer.

Denne lørdagen var vi innom både Peru, Sverige og Nederland.

Norsk iniativ

At initiativet til festivalen er norsk, er også utrolig gøy og, gjør hele opplevelsen enda nærmere. Andreas Brekke, lærer, illustratør og letterpressentusiast var initiativtaker. Han ønsket å vise den kreative verden, der alle var isolert i hvert sitt hjem, at vi ikke var alene. Hashtaggen #unitedinisolation ble laget, med oppfordring om å dele det kreative arbeidet som ble laget i isolasjon. Det hele utartet seg og ble en egen festival, med livesendinger fra fire verdenshjørner hver lørdag.

Det er fortsatt mulig å titte innom facebooksiden til United in Isolation for alle bidragene inn i festivalen.

«Nå gleder vi oss veldig til vi kan reise igjen, for vi håper virkelig at vi kan besøke og prate med disse kreative, flotte menneskene der ute. Og er det noe vi har lært oss, så er det at avstanden ikke er så stor. Så om vi ikke kan reise til Peru eller Argentina, så kan vi kanskje få til en videomøter. Og på den måten knytte bånd og kontakter og ikke minst søke inspirasjon og ny kunnskap.» sier Marit.

Share this Post: