Mørkeromssesongen er i gang!

Linjefag

Nå er endelig mørkeromssesongen her, på Arbeiderbevegelsens fhs., i gang. Elevene slår på mørkeroms belysningen, finner fram sølvholdig fotopapir og blander kjemi for å fordype seg i den analoge fotoprosessen. Det er helt magisk det som oppstår når bildet sakte kommer frem på kopieringspapiret. 60 sekunder tar det fra papiret går legges i fremkalleren til magien er et faktum. Videre må det skylles og fikseres før det kan tas med fra mørkerommet og ut i den store verden.

Elena og Kristian fremkaller fotogrammer. I forgrunn har vi fotogrammer i skyllekaret.
Elena og Kristian fremkaller fotogrammer. I forgrunn har vi fotogrammer i skyllekaret.

Det vi lager nå er fotogram. Vi har startet med fotogrammer for bedre å forstå hvordan emulsjonen i papiret reagerer på lyset som treffe det. Vi tar en gjenstand og legger dette på det fotografiske kopieringspapiret. Dette legges på bunnbrettet til forstørreren. Så belyser vi papiret med gjenstanden på. Papiret blir belyst der gjenstanden ikke holder tilbake lys. Dette gir mørke felter der lyset har påvirket papiret og lyse felter der gjenstanden skygger for lyset. Så må vi fremkalle. Etter fremkalling , skylling, fiksering og atter skylling har vi nå fått et negativt bilde. Vi kan gjenta prosessen og kontaktkopiere bildet. Da får vi et positivt bilde.

Fotogrammer i mørkerommet

Senere vil vi bruke denne kunnskapen for å kopiere bilder vi har tatt med kameraer som er basert på film. Vi skal bruke svart/hvitt negativ film. Filmen må da først eksponeres for lys. Så må den fremkalles. Når filmen er ferdig tørket kan negativene (filmen) brukes for å lage bilder på det samme papiret som vi lager fotogrammer på nå.

Resultatene fra mørkerommet kan tas og føles på. Dette er utrolig gøy! Kristian og Elena er sjekker resultatene av både positive og negative fotogrammer.
Resultatene fra mørkerommet kan tas og føles på. Dette er utrolig gøy! Kristian og Elena er sjekker resultatene av både positive og negative fotogrammer.

Share this Post:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.