Fred og konflikthåndtering, Linjefag, Skolelivet

Møt Tamara på Fred og konfliktløsning

Det er med sikkerhet jeg kan si at etter et år her ser jeg på verden fra et annet perspektiv, sier Tamara. Tamara Vidić er utvekslings elev fra Serbia og studerer ved det Skandinavistika ved University of Belgrade Faculty of Philology.


– Etter min mening er studiemiljøet på FiK veldig bra.  Først og fremst har vi en gjeng av virkelig smarte mennesker som er klar til diskusjon om hvert emne, og for det andre, læreren vår, Margrete er alltid der for å hjelpe oss med sin kunnskap og erfaring.  Vi har også muligheten til å si ting vi ønsker å lære mer om og det er helt sikkert at de vil bli diskutert i timene.  FiK er et flott læringsmiljø hvis du er ute etter en utfordring og klar til å lære hvordan verden, slik vi kjenner den, egentlig fungerer.

Tamara Vidić er utvekslings elev fra Serbia og studerer; Skandinavistika ved University of Belgrade Faculty of Philology.

Ser verden fra et annet perspektiv

Hele dette året har vært en hel lærerfaring for meg. På FiK dekket vi mange temaer – som FN, verdensbanker, mange av verdens konflikter, men jeg kan si at jeg var veldig ivrig og glad jeg lærte mer om Midtøsten og Palestina, som har vært et av hovedtemaene våre i det andre semesteret.  Det er med sikkerhet jeg kan si at etter et år her ser jeg på verden fra et annet perspektiv.

«Stemmen din har en kraft»

– Er det noe du opplever som annerledes på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole? Selskap og vennskap, helt sikkert. Alle dine behov er dekket, stemmen din har en kraft, og alle hører deg når du snakker. Lærerne er veldig vennlige og ivrige etter å hjelpe med alt du trenger.

Aldri kjedelig

Her på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole er vi heldige at vi har en så stor skole med så mye utstyr og rom at det aldri er kjedelig rundt. Jeg tror at hvert rom på denne skolen har en spesiell plass i hjertet og hodet mitt. Fra gymsalen, hvor vi hadde mange «Move your ass» -treninger med Margrete, til jenterommet- hvor vi så på Twilight (gud vet hvor mange ganger), til auditoriumet- hvor vi mistet stemmen mange ganger da vi sang til Mamma Mia-spilleliste, til matsalen, hvor vi spiste en haug med god mat og hadde veldig interessante og morsomme samtaler.

Bilde av Tamara
Tamara Vidić er utvekslings elev fra Serbia og studerer ved det Skandinavistika ved University of Belgrade Faculty of Philology.

Min fordypningsoppgave har en veldig spesiell plass i hjertet mitt

Noen ganger rundt mars velger vi alle fra FiK et tema vi var spesielt interessert i og skriver fordypningsoppgavene våre om det. Min fordypningsoppgave har en veldig spesiell plass i hjertet mitt fordi mitt tema var «Rollen til kapitalisme, patriarkat og pornografi i undertrykkelse av kvinner».  Dette var et tema som jeg har vært interessert i veldig lenge, og nå hadde jeg endelig nok tid og literatur til å vie meg til det.  Jeg var også heldig nok til å presentere det for hele skolen på Den internasjonale kvinnedagen, og mengden støtte og kjærlighet jeg fikk fra alle gjorde meg virkelig overveldet av lykke. 

Bildet viser Tamara med paroler
Tamara og Jana med paroler til 1. mai.

– Hvor går veien videre nå Tamara? Når jeg drar tilbake til Serbia, venter mange eksamener på meg på universitetet mitt, men i år endret jeg tankene mine om fremtiden min og om hva jeg ønsker å være. Jeg var alltid interessert i internasjonale relasjoner, men jeg tok det aldri seriøst. Jeg skulle avslutte med universitetet mitt neste år (fingrene krysset), og jeg håper virkelig at jeg etter det kan leve opp til utfordringen og komme inn på et masterprogram om internasjonale relasjoner og verdenshistorie, her i landet.

Jeg tror at min generasjon har et visst ansvar på skuldrene – et ansvar for å gjøre denne verden til et bedre sted.

Tamara Vidić

Anbefaler alle å velge FiK-linja

Jeg vil gjerne anbefale alle å velge FiK-linje. Ja, å finne ut hvordan verden fungerer er skummelt, og det kan være ganske deprimerende noen ganger, men det som er så bra, er menneskene som er rundt deg som er ivrige etter å knuse hjulet i systemet akkurat som du er! Jeg tror at min generasjon har et visst ansvar på skuldrene – et ansvar for å gjøre denne verden til et bedre sted. Vi er heldige nok til å leve i tid der alt endres og FiK gir deg kunnskap og kraft til å være en del av endringen!

Share this Post: