Linjefag, Om skolen, Skolelivet

«På tide å stå opp og endre verda!»

Sist uke dro vi på skoletur til Utøya. I to dager skulle årets elever få oppleve arbeiderbevegelsens egen ferieøy gjennom generasjoner!


I løpet av to dager skulle vi delta på omvisning på øya, demokrativerksted, filmvisning og ha sosialt samvær. Vi pakket med oss soveposer og klær, marshmallows, kakao og litt nervøsitet? Kan man kose seg på Utøya?

Demokrati må vi bygge i fellesskap

Den første dagen får vi omvisning på øya og kan lese og se om det som skjedde 22. juli og hvor mange fantastiske ungdommer som døde her den dagen.  Dette er en sterk opplevelse og den kommer nærere på når vi får se de ulike stedene vi har lest og hørt om. Elevene er tydelig berørt og finner sammen for å trøste hverandre. Omvisningen aktualiserer videre diskusjoner og øvelser om demokrati, menneskerettigheter og norske privilegier. Demokratiske rettigheter kan ikke tas som en selvfølge. Demokrati må vi bygge i fellesskap.  Du og jeg blir sammen et vi, et VI. Og det er bare med tanken på «vi’et» at vi bygger demokratiet sterkt. Som det heter i Frode Gryttens dikt «22. Juli»: «Eit vi er så mykje meir enn eit eg». Samtidig må vi-et tåle at vi er forskjellige og at vi har forskjellige meninger.

omvisning på Utøya
Utøya

Oppholdet på Utøya begynte med et alvor, men etter hvert finner  elevene også frem gitarer, kortstokker og brettspill og holder hverandre våkne med overtrøtt natteprat i de ulike hyttene. Sånn må det være på studietur og sånn må det være på Utøya. Både alvoret og latteren får sin plass. Utøya er blitt et symbol på noe umistelig, noe vi alltid må verne om, men det fortsetter også å være et livsbejaende og handlekraftig omdreiningspunkt for politikkutvikling og demokratibygging.  Og som Grytten skriver i siste strofe så må vi ikke lene oss tilbake eller forsove oss. Nei, det er derimot så mye utfordringer som venter dagens ungdommer: Hei, hei, på tide å stå opp og endre verda!
 

Demokrativerksted
Utøya

På gjensyn, Utøya. Takk for en fin studietur Vi kommer tilbake.

«Jeg husker hvordan stemningen hadde endret seg da vi var i Gro-salen etter vi hadde vært i hegnhuset og på kjærlighetsstien. Og jeg husker all latteren på hytta om kvelden før vi la oss til å sove»
– Elev 2020/2021


Litt flere bilder fra studieturen følger:

Demokrativerksted
Demokrativerksted
Fra demokrativerkstedet
Båttur
Fra båtturen over til Utøya
Keverldskos på Utøya
Innekos på Utøya for både elever og lærere.

 

Share this Post: