Om skolen

Tamara og Jana ønsket velkommen til serbisk jul 7.januar

«Vi er veldig glad i vår norske folkehøgskolefamilie så vil vi gjerne feire vår favoritthøytid med deg. Serbiske tradisjoner sier at det du gjør i julen vil du gjør gjennom hele året. Det er derfor vi ønsker å tilbringe tid med deg og fylle dagen med kjærlighet, lykke og kos så kan vi nyte året som ligger foran oss», ønsket Tamara og Jana.


Ortodoks jul
Ortodoks jul feires 13 dager etter vår jul fordi den ortodokse kirken følger den julianske kalenderen.  Og når det sammenfaller med første skoledag etter juleferien, er det klart vi skal feire sammen. 

Jana og Tamara
Jana (t.v.) og Tamara ønsker velkommen til serbisk jul.

Suppe, brød og kake

Jana og Tamara jobbet på kjøkkenet dagen før og bakte tradisjonelt julebrød til alle.  Inne i brødene gjemte de en mynt, en liten bit fra juletreet og et maiskorn.  Er du så heldig å finne mynten, får du ingen økonomiske bekymringer det neste året, finner du juletrebiten får du god helse og finner du maiskornet betyr det at du få en god innhøsting.  I tillegg bakte de baklava til alle sammen.  Det er en søt kake med valnøtter.   Og Kari på kjøkkenet laget en tradisjonell serbisk suppe med bønner og salt kjøtt. 

Serbisk julemat
Nydelig dekket bord med tradisjonelt julebrød, bønne- og kjøttsuppe og salat. Deilig søt baklava til dessert.

Juletre

Da elevene kom til skolen hadde Jana og Tamara satt opp et tradisjonelt serbisk juletre – en stor gren fra skolens eget eiketre.  Etter middagen gikk alle elevene ut og brant juletreet.  Alle kunne ta en del av treet eller plukke tørre blader og kaste på bålet.  Mange gnister symboliserer lykke og velstand i det kommende året.  

Serbisk juletre
Serbisk juletre: en stor gren fra skolens eiketre.
Serbisk juletre
Etter middag ble juletreet brent ute. Gnistene fra bålet symboliserer velstand for det neste året.

Julefilm

Julekvelden ble avsluttet med den serbiske filmen “Hatten til professor Kosta Vujić”.   Tusen takk til Jana og Tamara som inviterte oss til å feire serbisk jul. 

Serbisk julefilm
Julefeiringen ble avsluttet med serbisk film.


 

Share this Post: