Teater – fra idé til scene

Har du lyst til å

  • jobbe med teater? 
  • lære hvordan du kan skape og produsere din egen forestilling?
  • lære mer om teater/dans/sang?
  • prøve deg foran et variert publikum?
  • leke deg med improteater?

Kort sagt: har du lyst til å være kreativ på scenen?  Da er dette linjen for deg!

«På Arbeiderbevegelsens folkehøgskole tror vi på å lære gjennom å gjøre. Vi jobber derfor praktisk med faget. Det betyr at du som elev på Teater skal jobbe med forestillinger både på og bak scenen.  Sammen med de andre på linjen skal du skape forestillinger eller jobbe på oppdrag.  Deres kal ut og møte levende publikum i alle aldre.»

Dette lærer du:

  • Skuespillerteknikk, dans og sang
  • Improteater
  • Klovnekurs
  • Entreprenørskap
  • Hvordan skape en forestilling ut fra oppdragsgivers ønske 
  • Skape en forestilling fra egen idé og så markedsføre den
  • Tekstskriving/revy

Skuespillerteknikk, dans og sang

Vi kommer til å jobbe med skuespillerteknikk, koreografi og sang.  Alt arbeid vi gjør er rettet mot forestillinger vi skal skape og sette opp i løpet av året og reise rundt med. Men det er viktig at dere som elever har en felles basiskunnskap.  Derfor vil vi jobbe med skuespillerteknikk og formidling av tekst, enkel dans og sang.  Det er viktig å være i god form, for turnélivet kan være krevende!

Improteater

Det finnes nesten ingen ting som er så morsomt som teatersport og lek.  Men begge deler er også fag som må læres.  Du kommer til å le en masse – både av deg selv og de andre – lære å improvisere og ikke minst bli tryggere på deg selv.  Det viktigste er å kaste seg utpå og ta sjansen.

Klovnekurs

Vi begynner året med å lage en forestilling for barnehagebarn.  Det er alltid vellykket å få besøk av rare, muntre, tøysete og kanskje litt triste klovner. Det å være klovn er også et fag som må læres.   Det fine med det du lærer på klovnekurset er at det kan brukes i alt annet scenearbeid; kroppsbeherskelse, mime og samspill. 

Entreprenørskap

Det er bare de aller færreste som driver med teater, sang og dans som får fast stilling.  Derfor ønsker vi å gi deg kunnskap om hvordan du kan lage dine egne forestillinger, drive markedsføring og søke støtte til prosjekter.  Det å stå på scenen er bare en liten del av det å være utøvende kunstner.  Derfor er det viktig å lære litt om økonomi, markedsføring og å finne hva som egner seg som forestillingsmateriale.

Hvordan skape en forestilling ut fra oppdragsgivers ønske

Vi kommer til å bli kontaktet av små og store oppdragsgivere i nærmiljøet.  Da er vår oppgave å lage en forestilling etter deres ønske med de ressursene vi har.

Et eksempel kan være det lokale eldresenteret som ønsker en humoristisk liten forestilling med gode gamle sketsjer som brukerne av eldresenteret husker fra sin ungdom.  Da blir det vår oppgave å sette sammen en forestilling med «årgangssketsjer».  Vi må med andre ord undersøke, grave og spørre for å finne det riktige materialet.
Eller kanskje lærerne i femte klasse ønsker å lage en kick off for et større faglig prosjekt og vil at vi skal lage noe som treffer elevene og setter dem i gang. Da er det bare å begynne å undersøke, lese og forske på fagområdet.
Barnehagen spør om vi vil komme å fortelle for barna.  Da må vi finne ut hva som egner seg for aldersgruppen og lære å fortelle

Entreprenørskap

Skape en forestilling fra egen idé og så markedsføre den

Her er det bare fantasien som setter grenser.  Hva har vi lyst til å jobbe med?  Hva tror vi selger og hvordan selger vi inn forestillingen?
Skal vi lage en forestilling om forelskelse for 7.klassetrinnet og prøve å selge forestillingen til alle barneskolene i kommunen?   Eller ønsker vi å si noe om rasisme?  Eller kanskje lage et undervisningsopplegg rundt improvisasjon og teatersport?   Det er du og resten av linjen som bestemmer.  

skape

Tekstskriving/revy

Det er ikke gitt at vi finner de tekstene vi har lyst til å jobbe med, og da må vi skrive våre egne.  Det er også et fag som kan læres.  Kanskje tekstene ender opp som en liten minirevy for de andre på skolen, eller kanskje tekstene brukes i forestillingene.

Studietur for linjen: New York

Sammen med Grafisk design, IT-webutvikling og Fotografi, drar vi på felles tur til New York. Byen er i stadig endring,  og det dukker alltid opp nye plasser å utforske, samtidig som ikonene blir stående. Vi er selvfølgelig på The Met, MOMA, Time Square og nyter en piknik i Central Park. Street Art i Brooklyn må vi også ha med oss. Vi skal naturligvis se på musikaler og oppsøke små off Broadway scener.  Kort sagt skal vi forsyne oss godt av alt «the big apple» kan tilby.
Vi justerer turen ettersom hva som er mest spennende og mulig å få til. Soloppgangen over Manhattan er så magisk at den må vi få med oss hvert år, det samme gjelder solnedgangen. Vi elsker å utforske byen som aldri sover.   

New York

Hvem passer linjen for?

  • Linjen passer for alle som har glede av å stå på scenen og som vil gjøre mer av det.  Det er flott hvis du har erfaring fra for eksempel teater, skolerevyer, barneteater, kulturskole, men det er ikke nødvendig.  Det viktigste er at du våger å kaste deg utpå og utfordre deg selv.