Fellesfag, Skidag, Skolelivet

Ukraina – mange bekker små

Det er lett å bli overveldet av maktesløshet når man er trygt i Norge og ser på det som skjer i Ukraina? Idémyldring og tanken om at mange bekker små har ført til mange kreative innspill på skolen.   


Etterhvert landet elevene på at det de egentlig ville med skidagen var å være sammen ute, da var det et lett valg å gi de avsatte pengene til noen som trenger dem. Vi ruslet ned til strandkanten og storkoste oss ved Mjøsa. Bildet viser tre kvinner som koser seg på Mjøsisen i vårsola.
Etterhvert landet elevene på at det de egentlig ville med skidagen var å være sammen ute, da var det et lett valg å gi de avsatte pengene til noen som trenger dem. Vi ruslet ned til strandkanten og storkoste oss ved Mjøsa

I vårsolen ved Mjøsa
Våre elever valgte å droppe skidagen på Hafjell og satse på utedag ved Mjøsa.  Resultatet?  25.000 kroner spart og sendt til hjelpearbeid i Ukraina. OG en hyggelig dag i vårsolen med pinnebrød, suppe og brownies stekt i uthulte appelsiner på grillen.

Milka, utvekslingselev fra Universitetet i Beograd
Milka, utvekslingselev fra Universitetet i Beograd, lager tennbriketter som klassen vil selge til inntekt for ukrainske ungdommer på flukt.

Åpen dag
Draglinjen valgte livestreaming og mulighet til å vippse donasjoner. Fotografi lager salgsutstilling til Åpen dag for venner og familie i mai. Det samme gjør Grafisk designAlle skal med og Klimaaktivist har laget tennbriketter som også skal selges på Åpen dag. I tillegg til salgsutstilling, blir det lotteri til inntekt for hjelpearbeid i Ukraina.

Drag-makeup-artist-sminke-speil
Justaz legger perfekt sminke, dypt konsentrert. Samtidig går seansen live på Instagram. Flere følger med, hører på «røverhistorier» fra klasserommet og vippser til inntekt for flyktninger i Ukraina.

I beredskap
I tillegg sa skolen ja til å være i beredskap hvis kommunene eller hjelpeorganisasjonene trenger husrom. 21 elever flyttet ut av sine internat og inn på ledige rom andre steder på skolen i noen hektiske dager før studieturen. Det var litt sårt å gi opp rommet sitt, men samtidig er det en liten pris å betale sammenlignet med hva ukrainske ungdom går gjennom. Resultatet? 27 rom i eget internat står klare til å huse flyktninger hvis det blir nødvendig. 

Ukrainske elever?
«På litt lenger sikt håper vi å få til et samarbeid med flere skoler i Innlandet neste skoleår og invitere ukrainsk ungdom til å være elever på skolene våre,» forteller rektor Ingvild Tollehaug Jevne.  «Ved å samarbeide med flere skoler skaper vi et miljø for ungdommene der de kan være støttende for hverandre, samtidig som de er elever på like linje som norske elever.»

Du må ikke tåle
«Vi har prøvd å leve opp til Arnulf Øverlands opprop i diktet «Du må ikke sove» og ikke la maktesløsheten ta overhånd.  «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv», avslutter rektor Jevne.

«Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv»

Arnulf Øverland

Share this Post: