Valgfag

Velg etter hjertet! Du har to økter i uka med «noe annet». Kanskje du velger et fag fordi du aldri har gjort det før og synes det høres spennende ut,  eller du velger et fysisk valgfag som holder deg litt i øra og sørger for at pulsen øker, eller kanskje det er et praktisk fag der du lærer å strikke, skifte lyspærer eller lærer hvordan du kan skape en grønnere hverdag?  


Ikke alle valgfagene som presenteres her settes i gang. Det er avhengig av hva du og dine medelever velger og hvilke lærerkrefter som til enhver tid finnes på skolen.

Du velger valgfag to ganger i løpet av skoleåret, så du kan prøve minst fire av dem.

«Velg etter hjertet!»

Nærluftsliv

Vi bruker naturen rundt skolen. Vi har flott skog, med gode turmuligheter, rett utenfor døra. Mjøsa er også vår nærmeste nabo, med kano og fiskemuligheter, middelalderruiner og hellerisninger. Friluftsliv i nærmiljøet – rett og slett.

skogstur
aktuelt

Aktuelt

Her blir du utfordret til å argumentere for egne meninger, til å bryne deg mot andres standpunkter og du lærer kunsten å diskutere.

I løpet av valgfagstimene har du også stor mulighet til å påvirke hvilke tema som skal tas opp, enten internt i gruppa, eller noe som er så aktuelt at hele skolen skal delta.

Fix-it

Klær skaper folk, men ofte merker vi at vi som mennesker forandrer oss fortere enn innholdet i klesskapet. Eller vi bare ønsker å følge trender og motebildet. I dette valgfaget vil du lære hvordan du med enkle grep kan fikse litt på en utdatert garderobe, bytte klær med en med elev, få bestemors sommerkjole til å passe deg!

Grunntanken er gjenbruk og en bærekraftig garderobe. Vi skal se på hvilke tekstiler som våre klær er laget av og hvilke valg vi kan gjøre for å kjøpe klær som skader minst mulig. Vi kommer til å besøke loppemarkeder og arrangere bytteparty. Ta med deg symaskina og bli med på å skape noe nytt!

fixit
Elever har podcast valgfag

Podcast

Podcast handler om å formidle et budskap kun via lyd. Hvordan man bør legge frem budskapet, fortellerteknikker og stemmebruk er viktig når man ikke har andre virkemidler enn det audiovisuelle. Valgfaget tar også for seg den tekniske produksjonen av en podcast, helt frem til distribusjonen.

Bærekraftig livsstil

Dette er verkstedet for deg som vil lære om hvordan hverdagen din kan bli mer bærekraftig og hvordan du kan gjøre en innsats for en grønnere hverdag.

På folkehøg skole er det mer enn bare linjefag. Vi lever og spiser sammen.
Girls just wanna have funDAMENTAL HUMAN RIGHTS

Grafisk verksted

Vi har et eget letterpress/boktrykkverksted. Dette er helt unikt! I verkstedet har du tilgang til trykkpresser og annet utstyr som vil være med på å utvikle kreativiteten din. Du får kjennskap til ulike trykkmetoder, materialer og utstyr som har vært med i grafisk produksjon siden Gutenbergs tid. Verkstedet er også utstyrt med blytyper, tretyper og bokbinderutstyr. Verkstedet har en egen nettside: letterpress.no

Etter et grunnkurs (hvordan presser og annet utstyr fungerer og sikkerheten rundt bruken av dette utstyret) har du fri tilgang til verkstedet.

Vaktmester

Vaktmester valgfag er for deg som har lyst til å teste dine praktiske ferdigheter. Du får følge vår vaktmester som assistent. Her blir oppgavene varierte, og du vil garantert lære deg praktiske ferdigheter som vil komme godt med senere i livet.

Vaktmesterassistenter klargjør platting
podcast

Årbok

Alle minnene dere som kull samler i løpet av et skoleår bør samles i en årbok. Tekster og bilder om hva dere har gjort, hvor dere har reist og hvem dere er, var og kanskje har blitt i løpet av året fortjener å bli samlet og tatt vare på. Valgfaget skriver, tar bilder og utformer designet på årboken.

SoMe

SoMe valgfag styrer i år de sosiale mediene til skolen. De ser på verktøyene som ligger bak og er med på å skape de historiene som skolen deler med verden.

sosiale medier

Studiesirkel

Flere av våre elever har behov for å ta opp igjen fag eller bedre karakteren sin for å komme inn på ønsket studie. Vi lar deg sette av tid hver uke til å arbeide med det faget du ønsker å ta eksamen i.
Du har selv ansvar for å melde deg opp til eksamen og ta de utgiftene som følger med. Hvis du får eksamen i løpet av skoleåret får du godskrevet eksamensdagen samt en lesedag.

Retrofoto

I retrofoto er det det analoge som gjelder. Vi tester pinholekamera, filmkamera, storformat og mørkerom. Det nyeste vi har testet ut, som vi gleder oss til å forske mer på er bla. cyanotypi og en slags mørkerombasert polaroidfremkalling. Bildene blir skikkelig flotte, med et tøft rustikt preg. Fremkallingen skjer direkte på papiret.. Dette må du bare prøve!

Ballspill

Ballspill

Du trenger ikke legge bort fotball- eller håndballskoene selv om du tar et år på folkehøgskole. Fotball, håndball, volleyball, basket og innebandy er gjengangere i aktivitetene i gymsalen. Men dine og andre elevers interesser er selvfølgelig med på å avgjøre hva som skjer på banen.

Godteposen

Tidligere har vi hatt disse valgfagene. Ikke alle valgfagene settes i gang. Det er avhengig av hva du og dine medelever velger og hvilke lærerkrefter som til enhver tid finnes på skolen. Hvem vet? Kanskje et av disse blir startet opp neste skoleår, eller noen helt andre.

Strikking

Musikk

Rollespill

Arabisk

Svømming

Ta lappen

Filosofi

Entreprenørskap

Filmanalyse

E-sport

Kunst