Velkommen til oss

Her er det mer informasjon å finne. Vi vet at flere av de som søker et år på folkehøgskole søker mange forskjellige folkehøgskoler og derfor får en skikkelig utfordring med å velge.

Vi håper at denne siden kan bidra til at du finner ut mer om oss. Forhåpentligvis blir du fristet av det du leser. Skulle du likevel tvile, så er vi alltid tilgjengelige for en melding, eller telefonprat.

Livet på skolen

  • tekst

Maten på skolen

Maten på skolen er god og hjemmelaget. Vi baker, sylter, koker og steiker det aller meste av maten selv. Akkurat nå er vi med i et prosjekt sammen med Fremtiden i våre hender. Der skal vi jobbe for enda mer bærekraftig mat på folkehøgskolen og vi skal se hva vi kan gjøre med «det skjulte matsvinnet». Vår folkehøgskole ligg «Midt i matfatet» i landet vårt, det produseres mye grønnsaker, egg og kjøtt i distriktet vårt. Dette skal vi nyttiggjøre oss enda mer av. Vi er også opptatt av at et viktig bidrag til å gjøre maten vår mer bærekraftig er at vi ikke kaster mat, derfor har vi registrert oss hos «Platefull». Vi er nesten nabo med en stor distributør av matvarer, herifra kjøper vi en del «datovare».Dette er mat som har for kort holdbarhet til å gå ut til butikkene, men som vi kan nyttegjøre oss av. I tillegg har vi stort fokus på det matsvinnet som vi kan unngå i matsalen ved at man forsyner seg litt flere ganger, i stedet for MYE som man ikke orker å spise opp.

Les mer om kjøkkenet

Kjøkkenet har egen insta-konto, ta en titt: https://www.instagram.com/arbfhs_kjokken/

Lærerne og de andre

Vi har mange yrkesgrupper på folkehøgskolen. Lærerne er selvsagt de du kommer tettest på og blir mest kjent med. Men det er ikke utenkelig at det er en av de på kjøkkenet, vaktmester eller en i administrasjonen som du kanskje synes det er enda lettere å snakke med. Alle vi som jobber på skolen kommer til å bli kjent med deg, vi er ale med på felles turer, fester og tilstelninger.

Det viktigste for oss er at vi legger tilrette for et skoleår som du opplever som inspirerende og godt. 

Hvorfor er alle våre linjer så «billige»?

Ja, alle linjene på vår skole koster under det du får utbetalt fra Lånekassen. Og ja, det er billig. På folkehøgskolen får du både husrom, mat, undervisning og reisene inkludert i skoleprisen.

Men hvorfor det er slik på Arbeiderbevegelsens folkehøgdkole, da må vi tilbake til etableringen av skolen på slutten av 1930-tallet. Der står det i dokumentene: «Fattig arbeiderungdom skal ha ei skule som høver for dei, og økonomisk hjelp til å greia det. Skulen skal være ei folkehøgskule også i den forstand at det ikkje skal være ei partiskule med ensidig partipolitisk påvirkning. Folkehøgskulen skal tvert imot være ein fristad, der elevane skal koma i kontakt med nye idear og få eit større vidsyn. Ungdom skal veksa, ikkje formast!»

Det har, opp gjennom årene, vært mange former for finansiering av «fattige arbeiderungdom», men den beste løsningen er den som vi har nå. Vi garanterer at det alltid koster mindre for et skoleår på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole enn det du får utbetalt fra Lånekassen.

Studieturer

Vi reiser på studieturer. Det er av de tingene vi gleder oss mest over. Turene går til relevante og spennende destinasjoner. Relevante i forhold til linjefaget du går på og relevante i forhold til fellesfagene på skolen.

Når man reiser får man, helt bokstavelig, sett verden fra et annet perspektiv. Dette hegner vi om.

Linjene reiser for å se historie, utvikling og hvor de forskjellige fagene står i dag. Vi synes det er spennende at IT-linja prøver å komme seg til Silicon Valley, at Fred og konflikt vurderer både demokratiets vugge, Midtøsten, Balkan og de sentrale «maktsentrene» i Euorpa. Grafisk design fråtser i designhistorie fra hele Europa. Det å få oppleve, komme nært på, hilse på og snakke med mennesker rundt om i verden som har de samme interessene som deg selv er virkelig spennende og ikke minst utviklende.

Gled deg til å reise sammen med gjengen, møte spennende mennesker og lære masse!

Kontakt oss gjerne!

Vi vet at det er mange spørsmål som svirrer og vi er gode på å forklare og veilede. Spør oss gjerne om stort og smått.

Marit Brandsnes

Marit Brandsnes

Marit er trykkerimester! Jepp, skolen har eget trykkeri, se www.letterpress.no, men hun har også ansvar for sosialpedagogiske arbeidet. Marit sørger for at all tid utenfor undervisningen blir toppers.

Send gjerne en epost til Marit: marit@arbfhs.no

Ingvild Jevne

Ingvild Tollehaug Jevne

Ingvild er rektor og så mye, mye mer! Hun er stort sett i et makelig humør og hjelper til der det trengs. Ingvild liker seg i trykkeriet og har valgfaget Fixit

Send gjerne en epost til Ingvild: ingvild@arbfhs.no

Siw Haugom

Siw Haugom

Siw er økonomiansvarlig og er en av de første du møter når du kommer inn i «kontorgangen» på skolen. Siw har oversikt over det meste og kan svare deg på veldig mye mer enn økonomi. Hun har også skolens viktigste valgfag «Bli voksen!»

Send gjerne en epost til Siw: siw@arbfhs.no