Grafisk design, Skolelivet

En gjeng hos oss svarte JA på det spørsmålet, og derfor lagde vi en bok fra a til å. Og når vi skal lage en bok, så gjør vi det ordentlig. For vi har jo et gammeldags trykkeri i kjelleren.

Punkt 1: Skrive tekst

Vi tok utgangspunktet i de populære seksordshistoriene under mantraet at alt kan fortelles med seks ord. Temaet var folkehøgskoleåret 2018/19. Hva har vært kulest? Har du forandret deg i løpet av året? Hva har gjort mest inntrykk? Og når man har funnet ut hva man vil skrive, gjelder det å velge hvert eneste ord med omhu. Finnes det et synonym som fungerer bedre? Kan jeg snu om på setningen?

Punkt 2: Finne bokstaver

Vi har et gammeldags trykkeri i kjelleren som er perfekt til kunstprosjekter. Med skuffe på skuffe med ulike fonter, må man tenke nøye gjennom hvordan uttrykket skal være. Skal noen ord være større enn andre? Hvilken font skal brukes? Hvor på siden skal blybokstavene stå?

Punkt 3: Puslespill

Når man har bestemt seg for font og funnet alle bokstavene, begynner pirkejobben. Alt skal settes oppned og speilvendt (slik at det blir riktig på trykk). Og når alle ordene er ferdig, må man bygge ut med ulike blanke blybiter slik at alt blir en fast form. Ingenting skal forskyves under trykkeprosessen, så da må hver minste millimeter være fylt inn. Dette er tetris for viderekommende.

Punkt 4: Lage bokmal

Alle elevene fikk hver sin side, og vi satset på 32 sider tilsammen. Med tosidig trykk og åtte sider per ark, kommer matematikk-kunnskapen til sin rett og det gjelder å holde tunga rett i munn. Vi dobbelt – og trippelsjekka for å være sikre på at alt ble riktig.

Punkt 5: Trykking

Vi har flere flotte hånddrevne trykkpresser. Å få de til å gi gode trykk for kort og plakater er en ting. Men å få det til å stemme på når man skal ha trykk på to sider som skal passe både på langs og på tvers i 8 sider… Ting forskyver seg gjerne litt underveis også på gamle maskiner, så her må skiftnøklene ligge klare.

Punkt 6: Bretting og skjæring

Vi hadde en mal, og bretting er ingen kunst. MEN skal resultatet bli bra, må man være nøyaktig i falsingen så man ikke får kjerringer (skrukk inne i bretten).  Man bør heller ikke være for ivrig når man skjærer. Litt og litt av gangen er smart.

Punkt 7: Sying

For å fullføre vår egen lille røde, sorte eller gråe, sydde vi sidene sammen i ryggen. Med syl,  tykk nål og vokset lintråd i valgfrie farger, la elevene siste hånd på verket. Etter tre korte dager, kunne elevene stolt fortelle at de har skrevet, og laget sin helt egne bok. Perfekt historie til jobbintervjuet eller nachspielet.

Share this Post: